onsdag 3 mars 2021

E-handla kläder med din digitala tvilling


Att e-handla kläder kan vara svårt, bland annat att gissa vilken storlek som passar bäst. Storleksangivelsen ger en fingervisning, men är långt ifrån en sanning om plagget kommer passa dig, eftersom storlekar kan skilja från tillverkare till tillverkare.

Och om du är osäker på storlek så kanske du beställer flera olika storlekar av samma plagg och skickar tillbaka resten. Det är det många som gör. En himla massa paketskickande blir det totalt, vilket är ett slöseri. 

För att lösa en del av den här problematiken så har Knowit skapat tjänsten Zizr, https://zizr.id/, en tjänst där du kan ange vad du köpt och vilken storlek som passade dig. Utifrån dina köp och en massa andra klädköpares köpdata så kommer Zizr kunna hitta andra som har din storlek och därmed kunna ge storleksrekommendationer på kläder som de andra köpt och angett att de passar. 

Dina digitala kroppsstorlekstvillingar behöver inte vara helkroppstvillingar, utan kan vara delkroppstvillingar, eftersom matchningen delas upp i fötter, underkropp och överkropp.

Det här är en existerande tjänst, dock är den än så länge bara i beta-stadie och har samarbete med endast två butiker, Junkyard och Kleins, men planen är såklart att knyta till sig så många butiker som möjligt.

Jag har skapat konto och skummat de två klädbutikerna. Än så länge har det inte blivit nåt köp, men jag gillar idén skarpt! Konceptet digitala tvillingar känns underutnyttjat, det är ett kraftfullt verktyg som skulle kunna användas för så mycket mer. Men såklart, det är inte helt oproblematiskt med att dela med sig av sin personliga data inom alla områden.

Här kan du titta på en presentation om hela utvecklingsresan av Zizr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar